Héctor Sànchez emplaça el sobiranisme a liderar la deconstrucció de l’Estat espanyol i proposa un “Pacte de Sant Sebastià del s.XXI” per passar a l’ofensiva i recuperar un horitzó de sobirania nacional i transformació social.

Davant de representants de les esquerres de Catalunya, Euskal Herria i Galiza, ha situat l’horitzó del 2031, centenari de la proclamació de la República, com un element simbòlic per a la coordinació política de totes les forces contràries al règim del 78.

Hèctor Sánchez, secretari general dels Comunistes de Catalunya i cocordinador General d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), que és també senador autonòmic a proposta d’ERC, ha dut a terme aquest dijous 16 de maig una conferència política sota el títol: “Horitzó 2031, un horitzó republicà de sobirania i transformació” al col·legi de periodistes de Barcelona.

Davant la difícil situació que travessa l’esquerra sobiranista, que ha atribuït al tancament del cicle polític del 15-M i l’1-O, ha emplaçat el conjunt de forces de tot l’estat a situar-se de nou a l’ofensiva recuperant l’objectiu de superar el règim del 78, amb processos constituents que donin lloc a noves Repúbliques democràtiques i socials. 

Sánchez ha reclamat no cometre els mateixos errors que el PSUC durant la transició, i disputar la construcció nacional des de l’esquerra. Una construcció nacional republicana, entesa fonamentalment com un procés col·lectiu de conquesta de drets socials, polítics, econòmics i culturals.

Finalment, ha situat una proposta concreta que permet entendre de manera senzilla, en les seves paraules, la proposta estratègica: aconseguir que totes les forces progressistes de l’Estat espanyol, no només les sobiranistes, concorrin a les eleccions municipals de 2031 amb un punt en comú al seu programa: l’obertura de processos constituents republicans a l’Estat espanyol. Amb aquest “Pacte de Sant Sebastià del s.XXI” el sobiranisme es comprometria a impulsar la democratització profunda de l’Estat, i l’esquerra estatal a assumir el dret a l’autodeterminació i el resultat democràtic d’aquests processos. La data no és casual: coincidiria amb el 100 aniversari de la proclamació de la segona república espanyola, el 14 d’abril de 1931, precedida per la proclamació de la República catalana per part de Francesc Macià.